Február elején országos, átfogó sztrájk lehet

Az általános követelésekről is megállapodtak szerdán a többi között a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának, a Magyar Szakszervezeti Szövetségnek, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülésnek és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének képviselői. Ha a kérések nem teljesülnek, általános sztrájk következhet – közölte az Inforádióban Földiák András, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke.

Négy pontot jelöltünk meg a legfontosabbként, az egyik a mostani rabszolgatörvény visszavonása és ezzel együtt a Munka törvénykönyve átgondolása. A másik a tisztességes bér minden területen. A harmadik a nyugdíj területének áttekintése, a negyedik pedig a sztrájktörvény, és ezzel együtt az egész érdekegyeztetés áttárgyalása

– fogalmazott Földiák András.

Egyelőre nem tudni, hányan csatlakoznak a munkabeszüntetéshez, de a szakszervezeti vezető szerint február elején átfogó, széleskörű sztrájk jöhet.

A közszolgálatoknál is és a versenyszférában is. Nem tudok adatokat mondani, mert általában az utolsó pillanatban derül ki, hogy egyes munkahelyeken rászánják-e magukat a sztrájkra a kollégák vagy nem, de én bízom benne, hogy széleskörű, az egész országra kiterjedő sztrájk lesz. Erre az a biztató jel, hogy ilyen még nem volt az elmúlt évtizedekben még a vidéki városokban is. Tényleg nagyon nagy az elégedetlenség.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete akkor is részt vesz a munkabeszüntetésben, ha más tanárszakszervezet nem – ezt a szervezet elnöke, Szűcs Tamás közölte. A szakszervezetnek az oktatásra vonatkozó külön követelései is vannak, amelyekről az erre kijelölt sztrájkbizottság tagjai tárgyalhatnak majd.

Forrás: Infostart.hu