Hogyan működik a hidrogént használó üzemanyagcellás elektromos tehergépkocsi?

A villamosítás, az automatizálás és a különböző hibrid, illetve alternatív üzemanyagos megoldások már most is nagy figyelmet kapnak. Azonban az összehasonlításban az egyik háttérbe szorított lehetőség a hidrogénnel működő üzemanyagcellás technológia. Ezeket a teljesen elektromos hajtású tehergépkocsikat elektromos hajtáslánccal szerelik fel, az elektromos áramot pedig a jármű fedélzetén üzemanyagcellák állítják elő hidrogéngázból.

Az üzemanyagcellás hajtású teherautókat is ellátják akkumulátorral azokra az esetekre, amikor extra teljesítményre van szükség, illetve amikor a járműnek a fékezési energiából kell elektromos áramot visszatermelnie. Hedvig Paradis, az új üzleti koncepciók részlegének vezetője, aki a Lundi Egyetemen doktorált üzemanyagcellás technológiából, már hosszú évek óta folytat tanulmányokat és dolgozik ezen a gyorsan fejlődő területen. Felvillanyozzák őt ennek a lehetőségei. „A világ különböző részein a különböző ügyfeleknek különböző megoldásokra van szükségük, és a hidrogénnel működő üzemanyagcellás technológia lehet e megoldások egyike. Láthatjuk például Japánban, Dél-Koreában és Kaliforniában, hogy ott szorgalmazzák a hidrogénalapú megoldások terjedését, és hidrogéntöltő állomásokat építenek” – mondta. Lehetőségek

A hidrogénalapú megoldások egyik legnagyobb előnye, hogy ez egy nulla károsanyag-kibocsátású technológia; maga a tehergépkocsi helyileg valójában csak vízgőzt bocsát ki. Összességében is nulla károsanyag-kibocsátású, ha a hidrogént megújuló módon állítják elő. A hidrogénnel működő üzemanyagcellás járművek másik igazi pozitívuma, ami egyben a növekvő érdeklődés oka is, hogy hasonló tulajdonságúak, mint a
hagyományos járművek, például a tankolhatóságuk és az infrastrukturális igényük terén.

Ez vonzó azoknak, akik ódzkodnak olyan jelentős változtatásokat végrehajtani, amilyeneket egyes új technológiák megkövetelnek. Kihívások Központi kérdés, hogy hogyan és hol állítják elő a hidrogént, mint üzemanyagot. „A hidrogéntöltő állomások hálózata még nem annyira kifejlett, habár gyarapodik az infrastruktúra. Néhányan, mint például az Asko, kiépítik a saját töltőállomásaikat, így a saját ökoszisztémájukat felügyelik. Szükség van a kisebb környezeti hatással járó, fenntartható megoldásokra.” Emellett a hidrogéntartályok sok helyet igényelnek a tehergépkocsikon vagy az autóbuszokon. A ma rendelkezésre álló megoldás nagy teret foglal el a megfelelő hatótávolság biztosításához, amelyet egyébként áruk vagy emberek szállításához lehetne hasznosítani.

Így működik:

1. Az üzemanyagcella egy hidrogént és oxigént felhasználó elektrokémiai folyamat során elektromos áramot állít elő.

2. Az üzemanyagcella által előállított elektromos áram hajtja az elektromos hajtásláncot. A rendszer pufferként egy beépített akkumulátorral is rendelkezik.

3. A jármű egyedül tiszta vízgőzt bocsát ki.