Új biztonsági funkciót mutat be a Volvo Trucks

Új vezetéstámogató rendszerrel teszi még biztonságosabbá a követési távolság betartását a Volvo Trucks.

A ráfutásos balesetek az ütközések körülbelül 20%-át teszik ki, így az új funkció által ez a szám jelentősen csökkenthető lesz és számos rizikós helyzet elkerülhetővé válik.
„Az ilyen jellegű balesetek gyakori oka a figyelmetlenség és az elöl haladó járműhöz képest túlságosan kis követési távolság. A követésitáv-figyelmeztetés a szélvédőn látható vörös fénnyel jelzi a vezető számára, hogy túl közel került az előtte haladó járműhöz, így a legtöbb esetben ezzel megakadályozható az ütközés” – mondja Carl Johan Almqvist, a Volvo Trucks közlekedés- és termékbiztonsági igazgatója.

A követésitáv-figyelmeztetés (Distance Alert) a Volvo Trucks “ütközésfigyelmeztetés vészfékrendszerrel” vezetőtámogató funkció legújabb változatának része, melynek célja, hogy több lépcsőben segítse a sofőröket a balesetmegelőzésben. Amennyiben a követésitáv-figyelmeztetés nem váltja ki a remélt hatást, akkor villogó fénnyel és hallható riasztással figyelmezteti a vezetőt, végül a fejlett vészfékrendszer aktiválódik. Mindez néhány másodpercen belül történik meg.

Az új funkciót a városokon kívüli főutakon való használatra tervezték. A rendszer 60 kilométer/órát meghaladó sebességnél kapcsol be, kivéve, ha a sofőr az adaptív sebességszabályozó módszert használja. Akárcsak az ütközésfigyelmeztetés-rendszer egyéb funkciói, a követésitáv-figyelmeztetés is a kamera és a radar kombinációját használja a távolság kiszámításához, és az úton található objektumok azonosításához.
Segít a járművezetőknek megtartani a követési távolságot a Volvo Trucks új biztonsági megoldása
„Teherautóink aktív biztonsági megoldásainak folyamatos fejlesztésével a járművezetőknek egyre jobb módokat biztosítunk arra, hogy csökkentsék az őket és a többi közlekedőt érintő kockázatokat. A követésitáv-figyelmeztetés a sokból egy példa arra, hogy a technika hogyan teheti még jobbá a jó vezetőket.”

„A fuvarvállalatok számára a közúti védelembe való befektetés nemcsak a járókelők és sofőrök kapcsán jó döntés, hanem a pénzmegtakarítás szempontjából is. A kisebb biztosítási és javítási költségek, valamint a kevesebb, nem tervezett leállás csupán néhány érv e tekintetben. Ezenkívül a biztonságos vezetési stílus általában üzemanyag-takarékos is. A jól képzett, elővigyázatos vezetők és a megbízhatóbb teherautók kombinációja mindenki számára előnyös” – mondja Carl Johan Almqvist.
Adatok

• A követésitáv-figyelmeztetés a Volvo FH, a Volvo FH16, a Volvo FM és a Volvo FMX típusok 2018. 23. hete után gyártott darabjai esetében érhető el. A teherautókat a Volvo Trucks ütközésfigyelmeztető rendszerével is fel kell szerelni.

• A követésitáv-figyelmeztetés célja, hogy megkönnyítse a teherautó-vezetők számára a biztonságosabb követési távolság megtartását.

• Amennyiben azt észleli a jármű, hogy a kiválasztott 1,5–3,5 másodperces követési időköznél kisebb távolságban gépkocsi található, akkor egy vörös fény jelenik meg a szélvédőn. Amennyiben a vezető nem lassít, akkor az ütközésfigyelmeztető aktiválódik, és egyre intenzívebb, hallható és látható jelzéseket ad. Ezt követően a fejlett vészfékrendszer is bekapcsol.

• A Volvo Trucks “ütközésfigyelmeztetés vészfékrendszerrel” segédje a Volvo FH, a Volvo FH16, a Volvo FM, a Volvo FMX, a Volvo FE és a Volvo FL típusokhoz elérhető.