Hallgatsz vagy Hallasz? – Kampány az életért

mobil-zebra

Nézem, hallgatom szörnyülködve a sokadik tragédiát, melyeket gyalogosok szenvednek el, miközben okos eszközeiket nyomkodva, fülhallgatóval zeneszóra gyalogolnak nap mint nap a tragédia felé .
Ideje felfogni, hogy korunk társadalmi problémája lett a mobiltelefonok felelőtlen használata. Rengeteg hasznos dologra képesek ezek az eszközök, melyek megkönnyítik mindennapjainkat, de a gyerekek számára sok szempontból rendkívül károsak és veszélyesek.
Az egyik ilyen veszélyforrás a mobiltelefon és fülhallgató használata a gyalogos közlekedésben. Mióta gyerekeim egyedül járnak iskolába, folyamatosan sulykolom beléjük, hogy utazás közben a buszon, sétálva a suliba vagy éppen haza fele, NEM NYOMKODJUK ÉS NEM HALLGATUNK ZENÉT MOBILTELEFONON! – társalogj a barátaiddal, figyeld a forgalmat, légy aktív részese a “közlekedésnek”.
Természetesen rendre biztosítanak lányaim , hogy “Igen apa, így lesz!”, de nyilván, ha mindenki nyomja a telóját, nehéz kivételnek maradni. A gyerek nyugodt, órákig nyomkodja céltalanul telefonját, és megszűnik a külvilág számára.
Az okos telefon használat függőséget vált ki a gyerekeknél, melynek megvonása ugyanolyan tünetekkel, düh rohamokkal jár, mint a kábítószer használóknál.
Ez lehet hogy manapság teljesen normális, de ugyanezt csinálják miközben gyalogosan közlekednek és ez életveszélyes.
Ha gyalogosként közterületen a közlekedés részesei vagyunk, fontos szabályokat kell tudnunk és betartanunk.
– Hogy veszi észre a gyerek fülhallgatóval a fején hogy szirénázó tűzoltót, rendőrautót, mentőt kell elengednie egy zebrán?
– Hogy veszi észre, ha mások segítségre szorulnak?
– Hogy hárít el egy kutyatámadást, ha nem hallja, hogy ugat a kutya, kiabál a gazda?
– Hogy nem sétál bele egy olyan konfliktusba, ami már messziről látszik, hallatszik?
Számtalan kérdést vet fel a se látó se halló emberek “zombiként” történő közlekedése, melyre a válasz az: elüti egy autó, elmulaszt segítséget nyújtani, megharapja a kutya, megverik, kirabolják!
A megoldás szülői neveléssel kezdődik, osztályfőnöki órákon ”A tudatos telefonhasználat a gyalogos közlekedésben” tájékoztatóval folytatódik, majd a KRESZ gyalogosokat érintő szabályozásával tiltja meg a kétoldali fülhallgató használatát, mely cél eléréséhez szüksége a közösség ereje. (A futóversenyekről régóta ismert szabály, hogy csak az egyik fülben lehet zenét hallgatni, a másik fül a verseny résztvevője és figyel, hall. )
Ennek a kezdeményezésnek a célja, hogy megoldást találjunk, az okos eszközök nem buta használatára!
Tegyünk gyerekeinkért, magyarázzuk el nekik az okos telefon használatával párosuló veszélyforrásokat. Tanuljunk mások hibáiból, hiszen ez megér egy kampányt az életért.
Ha egyetértesz csatlakozz kezdeményezésünkhöz, légy részese Te is!!!

Facebook közösségi kampány oldal:

Napilap megjelenés (Veszprém megye)